O CZYM CHCEMY MÓWIĆ?
Zaprezentujemy możliwości wykorzystania kwalifikacji rynkowych we wdrażaniu regionalnych strategii edukacyjnych oraz w ramach nowej perspektywy finansowej na lata 2021-2027. Podczas konferencji przedstawimy case’y zaproszonych gości, którzy uzyskali kwalifikację rynkową i tym samym zmodyfikowali lub uzupełnili swoją ścieżkę zawodową. Pokażemy także jak wspierać nabywanie kwalifikacji rynkowych z wykorzystaniem wirtualnej rzeczywistości, grywalizacji, mikro poświadczeń i sztucznej inteligencji.
DO KOGO ADRESUJEMY KONFERENCJĘ?
- Decydentów w zakresie budowania polityk i strategii edukacyjnych w regionie (Przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego, Urzędu Wojewódzkiego, Gminy)
- Organów prowadzących szkoły (Prezydentów Miasta, Starostów Gmin, Naczelników wydziałów odpowiedzialnych za edukację)
- Dyrektorów szkół ponadpodstawowych (ogólnych, technicznych i branżowych)
- Instytucji Rynku Pracy
- Lokalnych Agencji rozwoju i instytucji otoczenia społeczno-gospodarczego
PRELEGENCI
Dariusz Kiołbasa
kucharz w restauracji „Lala” w Pałacu Brunów
Pochodzi z Rudy Śląskiej. Pasję do gotowania odkrył w sobie jeszcze w dzieciństwie kiedy pomagał w podczas gotowania w rodzinnym domu. W wieku 15 lat przeprowadził się na Dolny Śląsk, gdzie rozpoczął naukę na kierunku gastronomicznym. W trakcie edukacji pojawiła się opcja udziału w szkoleniach organizowanych w ramach projektu unijnego realizowanego w szkole. Podczas szkolenia z kwalifikacji „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia zdobył nowe doświadczenia, poznał różne techniki kulinarne, a przede wszystkim zainspirował się nowoczesnym gotowaniem. Po zakończonym kursie dostał się na praktyki w Pałacu Brunów, miejscu uhonorowanym trzema widelcami. Jego bezpośrednim przełożonym i mentorem jest Mateusz Szpytma, który dostrzegł w nim talent i otworzył drzwi do dalszego rozwoju.
Mateusz Szpytma
szef kuchni w restauracji „Lala” w Pałacu Brunów
Ambitny profesjonalista, który wciąż odkrywa nowe receptury i łączy niestandardowe smaki. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 14 lat pracy zawodowej. Kilka lat spędził w Pałacu Wojanów i Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze, gdzie przeszedł drogę od kucharza do szefa kuchni. Pałac Łagów był kolejnym miejscem, w którym nadzorował pracę kuchni i kreował swoje autorskie menu. W 2018 r. objął stanowisko szefa kuchni w Pałacu Brunów. Uważa, że doskonałości nie można osiągnąć bez ciągłego dokształcania się i poszukania nowych wyzwań.
Brał udział w wielu kursach i warsztatach m.in. kurs kuchni molekularnej z Jeanem Bos oraz kurs carvingu. Oba te zagadnienia fascynują go, a ich zgłębianie pobudza kreatywność i zdecydowanie podkreśla indywidualizm jego własnych potraw. Jego kuchnia opiera się głównie na nowoczesnej kuchni polskiej, ale czerpie również z kuchni włoskiej i tajskiej. W codziennej pracy dba o wysoką jakość wydawanych dań oraz ich oryginalność. Ceni lokalne produkty i gotuje zgodnie z zasadą sezonowości.
Paulina Frątczak
podinspektor w Wydziale Dróg i Transportu Urzędu Miasta Inowrocławia
Absolwentka UMK w Toruniu na kierunkach stosunków międzynarodowych oraz administracja publiczna. Od najmłodszych lat pasjonuje się komputerami, grami i grafiką komputerową. Przez 6 lat prowadziła zajęcia dla osób starszych z obsługi komputera i tabletów. Pracowała również w fundacjach i stowarzyszeniach, gdzie zajmowała się projektowaniem plakatów, ulotek i prowadzeniem profili w mediach społecznościowych. Aktualnie obejmuje stanowisko podinspektora w Wydziale Dróg i Transportu w Urzędzie Miasta Inowrocławia, gdzie wykorzystuje umiejętności zdobyte podczas kursu „Projektowanie grafiki komputerowej” realizowanego w ramach projektu współfinansowanego ze środków UE. Dzięki szkoleniu potrafi obsługiwać druk map na ploterach, a także radzi sobie w programach typu ZWCAD, w którym znajduję i rozpoznaję narzędzia do projektowanie. Dzięki kursowi w pracy zawodowej wykorzystuję nabyta wiedzę.
Oprócz pracy zawodowej zaczęła pozyskiwać pierwsze dodatkowe zlecenia na projekty graficzne – kartki okolicznościowe, jubileusze, świąteczne, cenniki itp. dla lokalnych firm. Stworzyła również kartkę imitującą autobus komunikacji miejskiej w Inowrocławiu, który sprawiał wrażenie 3D. Rozpoczęła również prace nad projektem strony internetowej dla stowarzyszenia „Zdrowy Inowrocław”.
Ireneusz Szlendak
nauczyciel historii i przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Leona Wyczółkowskiego
Nauczyciel z blisko 20-letnim doświadczeniem zawodowym. Przez pierwsze lata pracy w szkole nauczał historii, ale zdecydował się na ukończenie dodatkowych studiów podyplomowych i został nauczycielem przedmiotów zawodowych z zakresu robót murarsko-tynkarskich, systemów suchej zabudowy, montażu stolarki budowlanej, montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej. Uzyskał również status trenera i egzaminatora z kwalifikacji rynkowej ZSK „Montowanie stolarki budowlanej”. Aktualnie łączy pracę nauczyciela, szkoleniowca, egzaminatora i eksperta z dziedziny montażu okien, drzwi i bram garażowych.
Gabriel Buczak
uczeń Zespołu Szkół Techniczno- Zawodowych im. M. Rataja w Tomaszowie Lubelskim
Uczeń technikum, który już od 3 lat zajmuje się technologiami addytywnymi. Jego zawodowa przygoda z drukiem 3D rozpoczęła się od kursu „Programowanie i obsługiwanie procesu druku 3D”. Aktualnie posiada i korzysta z kilku maszyn pracujących w różnych technologiach (FDM oraz LCD). Od niedawna zajmuje się również obróbką laserem. Świadczy usługi związane z drukiem 3D łącząc naukę w szkole z pracą zawodową. Ma ambitne plany na dalsze podnoszenie swoich kwalifikacji i rozszerzanie działalności.
AGENDA
09.45 – 10.00 | Rejestracja uczestników |
10.00 – 10.10 | Uroczyste otwarcie wydarzenia Piotr Fałek – Przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji Nowoczesne Usługi Biznesowe, Dr Katarzyna Pawlak-Weiss – Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli we Wrocławiu |
10.10 – 10.25 | CASE1: „Zdobywanie nowych kwalifikacji sposobem na połączenie pasji z pracą” Mateusz Szpytma – szef kuchni w restauracji „Lala” w Pałacu Brunów Dariusz Kiołbasa – absolwent szkoły o profilu gastronomicznym i kucharz w restauracji „Lala” w Pałacu Brunów |
10.25 – 10.40 | CASE2: „Czy ucząc przedmiotów ogólnych można być też zawodowcem?” – historia nauczyciela kształcenia ogólnego, który zaczął montować okna Ireneusz Szlendak – nauczyciel historii oraz praktycznego kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Leona Wyczółkowskiego w Rykach |
10.40 – 10.55 | CASE3: „Nauka czy praca? A może obie rzeczy na raz?” – historia ucznia, który dzięki dodatkowej kwalifikacji zdobył pierwszy kontrakt w branży 3D Gabriel Buczak – uczeń Zespołu Szkół Techniczno- Zawodowych im. M. Rataja w Tomaszowie Lubelskim |
10.55 – 11.10 | CASE4: „Nie bój się wyjść ze swojej strefy komfortu” – historia Pauliny Frątczak z Urzędu Miasta Inowrocławia , która zdobyła nowoczesną kwalifikację i spełnia swoje zawodowe marzenia. Paulina Frątczak – Podinspektor w Wydziale Dróg i Transportu Urzędu Miasta Inowrocławia |
11.10 – 11.25 | Przerwa kawowa |
11.25 – 11.45 | Kwalifikacje a nowe technologie. VR, grywalizacja, mikropoświadczenia, sztuczna inteligencja. Prezentacja konkretnych rozwiązań. Mateusz Kamiński, Gabriel Buczak, Ireneusz Szlendak |
11.45 – 12.15 | Nowa perspektywa funduszy unijnych szansą na budowanie kadr przyszłości. Rekomendacja konstrukcji projektu dla kształcenia ogólnego w oparciu o zbliżający się nabór. Piotr Fałek – Przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji Nowoczesne Usługi Biznesowe |
12.15 – 12.35 | Dolny Śląsk pionierem wdrażania ZSK! Inauguracja wybranych projektów dofinansowanych ze środków unijnych w ramach działania 8.1 Kształcenie zawodowe oraz 9.3 Transformacja w edukacji. Karolina Dziuba – projekt manager w firmie Syntea SA |
12.35 – 13.35 | Zakończenie konferencji i obiad |